Daha iyi bir insan olmak için; daha fazla şiddet!
İrlanda Dublin doğumlu yazar Enda Walsh' ın yazdığı "Annem Yokken Çok Mutluyuz - The Walworth Farce" Tiyatro Gerçek tarafından tiyatro severlerin beğenisine sunuluyor. Mehmet Birkiye'nin yönettiği oyunda aile içi şiddet korkusu üzerinden bir babanın iki erkek çocuğuyla yaşadıkları anlatılıyor.
Oyun kara komedi yapısıyla öteki dünyanın görünmeyen kahramanlarını sunuyor seyirciye. Dinny (Hakan Gerçek) sert, otoriter ve psikolojik sorunları olan bir babadır. Sean (İlker Ayrık) ve Blake (Bülent Şakrak) babaları ile Londra'da bir apartmanın 14. katında tüm dünyadan ve hayattan soyutlanmış yaşam sürdürmektedirler. Dinny'nin tiyatro oyununu oynayan evdekiler; sahneye çıkardıkları karakterlerle aile içi yüzleşmeye tanıklık ederler. Para hırsı yüzünden öz kardeşini acımasızca öldüren baba, umarsız anne, tüm bu yaşanılanları unutmak isteyen çocuklar ve eve davetsiz gelen kasiyer kız oyunun ana hatlarını oluşturur. Çocuklar, babanın karanlık ve gizemli geçmişi ile yüzleştiklerinde geri dönülmez olaylar yaşayacaklardır. Son dönemde tiyatromuzda psikolojik ağırlıklı metinler var olmaya başladı. Tiyatromuzun unuttuğu birtakım yargılar, yabancı yazarların metinleriyle sahnelerimizde boy gösteriyor. Enda Walsh'ın yazdığı metni incelersek söylediklerimiz daha net anlaşılır. Trajediye komedi yükleyebilecek kadar kalemi muhteşem olan yazarın anlattığı öykü dikkat çekici! Baba ve iki çocuk arasında şekillenen ilgi, sevgi, öfke ve şiddet oyun içinde oyun mantığı ile şekillendirilmiş. Her çatışmanın bir komedi ile kesilmesi; her öfkenin bir sevgi sözcüğü ve dokunuşu ile engellenmesi oyunun gücünü bizlere anlatıyor!
Baba rolünde Hakan Gerçek sert duruşu, acımasız tavrı ile harikalar yaratıyor. Çocukları üzerinde ölümcül baskılar kuran babanın tüm ruh halini sahnede görebiliyoruz. Megaloman yapısıyla, salt kendi doğruları üzerinden çocuklarını eleştiren, geçmişi ile yüzleşmekten kaçan karakterini ince ince işlemiş. Sezon içindeki en iyi psikolojik çözümleme Hakan Gerçek'in oyunculuğunda beliriyor. İlker Ayrık ve Bülent Şakrak rolden role giren karakterlerde, çocukların baba ile yüzleştikleri psikolojik gerilimlerde, kara komedide mükemmel performans ortaya koyuyorlar. Özellikle Bülent Şakrak oyuna komedi duyguları yüklerken, İlker Ayrık duygusal farklılıklar katmış. Makbule Akbaş, kasiyer kızın kısa ve öz bölümlerinde çok iyi. Merak dürtüsünü oluşturuyor.
Mehmet Birkiye'nin başarılı yorumu, sahne ve kostüm tasarımın yerinde tercihleri oyunun önünü açan diğer önemli ayrıntılar...
Oyun, sezonun en iddialı yapımlarından birisi. Kesinlikle izleyin...
http://www.tiyatronline.com/yelestri1117.htm
19 Mart 11 - Yaşam Kaya